نوروپاتی محیطی چیست؟
نوروپاتی آسیب عصبی است که با تغییر حساسیت و تحریک پذیری اعصاب اندام ها بخصوص دست و پا مشخص می شود.
درمان بیماری بسته به شدت علائم و شرایط بیمار متفاوت خواهد بود و اغلب بیماران با درمان های مناسب بهبود می یابند.
اگرچه تغییرات سبک زندگی و درمان های مرسوم ممکن است علائم نوروپاتی را کاهش دهد ولی برخی از ویتامین ها نقش اساسی در سیستم عصبی و بهبود آسیب نورون ها ( سلول های عصبی) نیز دارد.
علت ها و عوامل ایجاد نوروپاتی محیطی:
شایع ترین علت نوروپاتی محیطی دیابت است که 50 درصد از بیماران را تشکیل می دهد. یکی از دلایل افزایش خطر ابتلا به اختلالات عصبی با این واقعیت مرتبط است که دیابت اغلب با سطوح بالای قند خون همراه است و این وضعیت می تواند منجر به آسیب عصبی شود. سایر عوامل برای افزایش خطر ابتلا به اختلالات عصبی در بیماران دیابتی می تواند سیگار کشیدن، فشار خون بالا و طول مدت دیابت باشد. به علاوه یکی از عوارض شایع مصرف داروی متفورمین ، کاهش سطح ویتامین B12 دربدن است.
توانایی جذب ویتامین ها با افزایش سن کاهش می یابد. این ممکن است یکی از دلایلی باشد که افراد مسن شانس بیشتری برای کمبود ویتامین های B1، B6 و B12 دارند. از آنجایی که این ویتامین ها برای سلامت سیستم عصبی ضروری هستند، کمبود آن می تواند منجر به اختلالات عصبی شود.
افراد سیگاری
آیا شما سیگاری هستید؟ مراقب باشید. سیگار کشیدن عروق شما را تنگ و سفت می کند، جریان خون را در پاهای شما کاهش می دهد و همچنین با خطر بالای آسیب عصبی همراه است.
مصرف الکل بر سلامت شما از جمله اعصاب تأثیر منفی می گذارد، زیرا الکل می تواند تأثیر سمی بر بافت عصبی شما داشته باشد. علاوه بر این، سوء مصرف مزمن آن اغلب با سوء تغذیه و کمبود مواد مغذی از جمله B1، B6 و B12 همراه است.
عادات غذایی خاص یا سوء تغذیه می تواند منجر به کمبود برخی ویتامین های ضروری مانند ویتامین های نوروتروپیک B شود که نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت و محافظت اعصاب شما ایفا می کند. برای مثال، رژیم گیاهخواری امروزه یک سبک زندگی گسترده است و گیاهخواران را در معرض خطر بالای کمبود ویتامین های B1، B6 و B12 قرار می دهد. مطالعات حاکی از آن است که کمبود این ویتامین ها باعث نوروپاتی محیطی می شود.
درمان نوروپاتی محیط چیست؟
روشهای درمان برای نوروپاتی محیطی با توجه به علت ایجاد مشکل مشخص میشود. در صورتی که علت ایجاد این شرایط ابتلا به دیابت باشد، کنترل سطح گلوکز خون میتواند از نقش بسیار با اهمیت در درمان نوروپاتی دیابتی برخوردار باشد.
از طرف دیگر در صورتی که فقر ویتامین علت ایجاد مشکل باشد، تامین ویتامینهای مورد نیاز بدن میتواند به رفع مشکل کمک کند.
به این ترتیب بسیاری از روشهای درمان میتوانند به بازگشت شرایط بیمار به وضعیت عادی کمک نمایند.
ویتامین های نوروتروپیک B یعنی تیامین (B1) ، پیریدوکسین (B6) و کوبالامین (B12) بازیگران کلیدی هستند که به طرق مختلف سلول های عصبی و سیستم عصبی را حفظ می کنند. نورودینون از اعصاب در برابر تأثیرات مخرب محیطی محافظت می کنند.
نقش هر یک از ویتامین های مکمل نورودینون در کاهش درد های نوروپاتی و محافظت از سیسیتم عصبی:
- ویتامین B1 به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند وتامین کننده ی انرژی سلول های عصبی است.
- ویتامین B6 در متابولیسم عصبی را متعادل می کند و به عنوان تقویت انتقال دهنده های عصبی می باشد.
- ویتامین B12 نیز در بازسازی اعصاب و محافظت از سلول های عصبی (نورون ها) نقش دارد.
- نکته ی مهمی که استفاده از مکمل نورودینون را خاص می کند، حضور این سه ویتامین در کنار هم می باشد. زیرا زمانی که این سه ویتامین در کنار هم قرار می گیرند اثر تقویت کننده و ببیشتری در بهبود سیستم عصبی وکاهش درد های نوروپاتی دارند.